Tandwielkasten bij fabrieken

De machines die in fabrieken de werkzaamheden van mensen hebben overgenomen bestaan uit vele verschillende onderdelen. Het zijn zeer complexe systemen die met robotarmen of andere onderdelen de bewegingen maken die nodig zijn om een product te produceren.

De elektromotoren, die in de meeste gevallen de beweging van de machine aandrijven, zorgen altijd om te beginnen voor een roterende beweging. Afhankelijk van de motorsterkte zal deze beweging ook met een bepaalde kracht geleverd worden. Een essentieel onderdeel van de machines in fabrieken is daarom de tandwielkast.

Deze kast is te vergelijken met een versnellingsbak van een auto waarin meerdere tandwielen zitten die elkaar aandrijven. Tandwielkasten van bijvoorbeeld¬†Santasalo kunnen de oorspronkelijke kracht of beweging van een machine be√Įnvloeden op een manier die nodig is in het productieproces.

Zorgen voor een grotere kracht met tandwielen

fabriek productieIn de meeste gevallen worden tandwielkasten in fabrieken gebruikt om de kracht van een aandrijving te vergroten. Wanneer bijvoorbeeld een elektromotor die een machine aandrijft voor een X aantal Newton meters aan kracht levert niet genoeg is dan kan een tandwielkast worden gebruikt.

De tandwielen in de kast zorgen ervoor dat een snelle roterende beweging met weinig kracht wordt omgezet in een langzaam draaiende beweging met grote kracht. Dit doel is te bereiken door tandwielen van verschillende verhoudingen op elkaar aan te sluiten. In fabrieken is vaak om een bepaalde bewerking in het productieproces te realiseren een grote kracht nodig.

Tandwielkasten zijn dan een onmisbaar hulpmiddel om dit voor elkaar te krijgen.

Roterende beweging versnellen of veranderen

Een ander doel waarvoor tandwielkasten bij fabrieken worden gebruikt is een roterende beweging versnellen of veranderen. Een rotatie versnellen met een tandwielkast is de standaard functie van een versnellingsbak. Dit is namelijk ook niks meer en minder dan een kast met tandwielen.

Op de juiste manier kan een draaiende beweging ook worden omgezet in een op en neergaande beweging. Hiervoor moeten speciale tandwielkasten ingezet worden die de roterende beweging in het proces verandert. Zo kunnen er bijvoorbeeld tanden op een staaf worden geplaatst die door het roteren van de tandwielen op en neer beweegt. Het is nog een functionaliteit die te bereiken is met de multifunctionele tandwielkasten.